Ořechov 1945

Okolí Brna bylo v průběhu dějin mnohokrát místem různých válečných tažení; z těch nejvýznamnějších by to zcela jistě byla bitva tří císařů u Slavkova, o které je dostatečně známé, že se stala největší bitvou svedenou na území Moravy.

památník - věž tanku T34

Méně se už ale ví to, že v druhé polovině dubna r. 1945 (v předvečer padesátýchšestých Hitlerových narozenin, kdy vůdci do konce jeho života zbývaly necelé dva týdny) se uskutečnila další největší bitva svého druhu na Moravě - tanková bitva u Ořechova, obce vzdálené 17 km nové okno jižně od Brna..

Začátkem dubna 1945 Rudá armáda (RA) relativně rychle postupovala směrem na Berlín. 3. dubna došlo k osvobození Bratislavy a o deset dní později i Vídně. Nyní bylo na řadě Brno, které bylo stále obsazeno Němci. Proto se vojska 2. ukrajinského frontu vydala od Vídně brzy na sever. Rusové předpokládali dobytí moravské metropole nejpozději do večerních hodin 17. dubna, ale tuhý odpor Němců, kteří ke své obraně dobře zvolili terén jižně od Brna, je zaskočil a dokonale překazil jejich původní plány.
Útok na Ořechov, významné strategické místo, odkud se dala vést dělostřelecká palba na německou brněnskou pevnost, začal odpoledne 18. dubna ruskou dělostřeleckou palbou podporovanou leteckými nálety.


kostel Všech svatých
místo největších bojů

K desáté večer se podařilo Rusům obsadit prostor u kostela Všech svatých a strategickou silnici k nedaleké obci Hajany. Němci se stáhli do Ořechoviček. Urputné boje trvaly celou noc, ale k největšímu střetu útočících vojsk došlo až na další den kolem 20 hodiny, kdy Němcům přispěchali na pomoc značné posily. Efektivita jejich útoku (přehradná palba z raketometů, tanky a za nimi rojnice pancéřových granátníků) s momentem překvapení byly tak velké, že se jim podařilo získat ztracená území - zejména návrší kostela Všech svatých. Německé tanky u něj z bezprostřední blízkosti zničily několik tanků T34.

V bojích muže proti muži došlo i na použití plamenometů. Rusové museli Ořechov vyklidit, ale v následujících hodinách ho podrobili drtivému odstřelování tzv. "kaťušemi". Němcům se přes intenzivní palbu podařilo získat další území - 20.4. dobyli Radostice, Ořechovičky, Rosice a Dolní Kounice .

Boje trvaly více než týden a Němcům se podařilo několikrát zatlačit Rusy do jejich výchozích postavení, přestože RA měla trojnásobnou převahu v počtu tanků, děl, raketometů a letadel a téměř desetinásobnou převahu v počtu mužů. Součástí nesnadného ruského vítězství, kterým byla proražena německá obrana a které v konečném důsledku přineslo toužebně očekávané osvobození jihu Moravy, bylo více než 30 zničených tanků a obrněných vozidel, a téměř půl druhá tisícovka padlých sovětských vojáků (z Ořechova a jeho okolí). Současně zahynulo kolem 20ti místních obyvatel. Ořechov byl z 80% zničen (zbořeno bylo 176 domů), stejně jako většina sousedních obcí. Pro úplnost je potřeba též zmínit téměř 300 německých padlých vojáků.

Na počest osvoboditelů byl odhalen před kostelem Všech svatých v r. 2007 (téměř na den k výročí bitvy) u stávajícího památníku nové okno další pomník, který tvoří věž tanku T34/85 na žulovém podstavci, připomínající podvozek tanku.


Mimochodem, historie tankové věže je velice zajímavá. Měla snad patřit stroji s číslem 6, který dorazil mezi prvními na území Ořechova. Tank dostal zásah, po kterém došlo uvnitř k explozi munice. Silný výbuch odhodil více než pět tun vážící věž několik metrů od podvozku tanku - čtyřčlenná ruská osádka neměla žádnou šanci na přežití. Podvozek byl časem odtažen do šrotu, ale neforemný vrchlík tanku zůstal ležet na kraji silnice před zničeným kostelem. Protože v prvních poválečných dnech nebyl čas řešit co s ním, byl narychlo označen vápnem; přesto se stal příčinou nejméně jedné nehody, při které došlo k nárazu projíždějícího vozidla. Později požádali místní občané sovětské velení, aby jim věž tanku nechali na památku, že z ní udělají pomník osvoboditelům. Jejich žádosti Rusové vyhověli, ale protože se dlouho nenacházely peníze na jeho vybudování, a věž překážela dopravě, rozhodlo se o jejím zakopání na místě, kde doposud ležela.


mnoho obětí války
mělo při osvobozování Brna
kolem pouhých dvaceti let ...

Po téměř šedesáti letech (v roce 2004) ji pak vykopali nadšenci vojenské historie, aby ji mohli renovovat a nechat vystavovat v nově vzniklém army parku, postaveném na území bývalé česko-ruské vzdušné (raketové) základny, aby byla po dalších třech letech umístěna do stávajícího památníku osvobození.

Na území Ořechova se každým rokem konají vzpomínkové akce, při kterých je možné shlédnout zinscenované bitvy vojáků v dobových uniformách.

Pokud na ně přijedete, nezapomeňte se zastavit před místním hřbitovem u pomníčků s červenými pěticípými hvězdami, a třeba zapálit svíčku těm dvacetiletým klukům nové okno, co bojovali a umírali nejen za nezávislost Ruska, ale taky za naši svobodu, a pro které bylo "Ořechovské slunce" mnohdy tím posledním, co ve svém krátkém životě spatřili...



Objevili jste v článku nesrovnalost ?
Můžete zanechat vzkaz v knize návštěv


Jak znáš Brno? Klikni zde na kvíz, a dozvíš se to

       Portál mojeBrno

Datum poslední aktualizace této stránky: 5.10.2023